Blog Rasmi Perbadanan Putrajaya

Imbau Kembali Zaman Kegemilangan Tokoh-Tokoh Dunia Islam di PIIACUF 2019 Putrajaya

Tiada ulasan

ABBAS IBN FIRNAS‘Abbas Ibn Firnas adalah merupakan seorang Muslim Berber Andalusia yang pakar dalam pelbagai bidang; seorang pencipta, jurutera, pilot, doctor, penyair dan pemuzik. Beliau dilahirkan di Izn-Ran Onda, AL-Andalus (kini dikenali sebagai Ronda, Sepanyol). Beliau mereka sepasang sayap, yang diperbuat daripada bulu burung di atas rangka kayu dan melompatdari sebuah menara di Cordoba dalam usahanya untuk terbang. Beliau bernasib baik kerana terselamat dari percubaannya itu. Namun peristiwa itu tidak mematahkan semangat beliau dan beralih ke bidang astronomi. Beliau kemudiannya membina sebuah planetarium. Beliau mempunyai sebuah bilik dirumahnya, di mana langit disimulasikan, pegerakan planet, bintang, awan, guruh dan kilat dihasilkan oleh sebuah mekanisme yang terletak di makmal bawah tanahnya. Kawah Ibn Firnas di bulan dinamakan sempena nama beliau.

Abbas juga telah berjaya mereka sebuah jam air yang dikenali sebagai Al-Maqata dan mencipta cara yang mudah untuk memotong batu Kristal yang membolehkan Sepanyol berhenti mengeksport batu kuarza ke Mesir untuk dipotong. MASLAMA AL MAJRITI
Maslama Al Majriti adalah seorang tokoh cendekiawan Islam, ahli astronomi, ahli kimia, ahli matematik dan ahli ekonomi di Al-Andalus. Beliau telah menterjemah karya Planispherium yang dihasilkan oleh Ptolemy, memperbaiki terjemahan sedia ada di dalam Almagest, memperkenalkan dan memperbaiki jadual astronomi Al-Khawarizmi dan membantu ahli sejarah dengan mencipta jadual untuk menukar tarikh Parsi ke tahun Hijrah. 

Beliau adalah ahli kimia terawal yang merekodkan eksperimen dan penggunaan merkurik oksida. Al-Majriti dan ini menjadi titik awal bermulanya kajian saintifik yang terancang di Al-Andalus.


AL- ZAHRAWI 


Al zahrawi dianggap pakar bedah Islam yang paling hebat di zaman pertengahan. Hasil kerja beliau paling penting disebut sebagai Al-Tasrif ( Ilmu Perubatan ). Ia adalah merupakan 30 set volum yang membincangkan tentang simptom-simptom perubatan, rawatan dan farmakologi. Tetapi hanya volum yang terakhir yang paling menarik perhatian sehingga kini. Volum tersebut merupakan manual pembedahan yang menerangkan mengenai instrumen pembedahan,bekalan dan prosedur pembedahan. Para ilmuan yang mengkaji manual ini, telah menemui prosedur yang dipercayai suatu masa dahulu lebih sesuai digunakan kepada zaman yang lebih moden.


IBN ZUHR Ibn Zuhr adalah seorang tokoh perubatan Arab-Islam dan merupakan seorang pakar bedah. Beliau dilahirkan di Seville ( terletak di barat daya Sepanyol) dan dianggap sebagai pengamal perubatan yang paling terkenal di Al-Andalus. Ibn Zuhr dikenali kerana pandangan beliau terhadap asas perubatan adalah lebih rasional dan empiris. Karya utama beliau, Al-Taysir Fil-Mudawat wal-Tadbir (Book of Simplification Concerning Therapeautics and Diet), telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin dan Ibrani dan sangat penting terhadap perkembangan ilmu pebedahan. Beliau telah membuat beberapa penambahbaikan penting terhadap ilmu pembedahan dan perubatan dengan mengenalpasti beberapa jenis penyakit dan cara merawatnya. 

Ibn Zuhr melakukan eksperimen trakeotonomi pertamanya dengan menggunakan seekor kambing. Beliau memperkenalkan ujian terhadap haiwan sebagai kaedah eksperimen bagi menguji prosedur pembedahan sebelum menggunaannya terhadap pesakit manusia. Beliau dipercayai adalah orang yang terawap yang mengatakan batu bezoar boleh digunakan sebagai bahan perubatan.


IBN JUJUL 


Ibn Juljul adalah seorang tokoh perubatan islam yang berpengaruh di Andalusia dan merupakan ahli farmakologi yang telah menulis sebuah buku yang sangat penting dalam sejarah perubatan. Karya-karya beliau dalam farmakologi sering disebut oleh pakar-pakar perubatan Islam Sepanyol pada abad ke-10 dan ke-11. Beliau mula mempelajari ilmu perubatan dari umur Empat belas tahun dan setelah sepuluh tahun bekerja bersama tokoh perubatan, beliau kemudiannya menjadi doctor peribadi kepada Khalifah Hisham II dan terus berkerja sebagai seorang guru dalam bidang perubatan. 

Buku utama beliau adalah Tabaqat Al-Atibba W’al-Hukama (Generations of physicians and Wise Man), yang merupakan karya penting dalam sejarah perubatan menggunakkan sumber dari Timur dan Barat. Buku ini mengumpulkan 57 biografi tokoh perubatan Yunani, Islam, Afrika, Sepanyol dan ahli falsafah Islam yang terkenal. Tabaqat juga merakamkan beberapa pendapat Ibn Jujul mengenai kemerosoton ilmu sains di wilayah-wilayah Islam Timur. Ibn Juljul menyatakan bahawa : 

“ Empayar Abbasiyyah telah dilemahkan oleh kuasa Daylamites dan Turki, yang tidak mengamil berat kepentingan ilmu sains; dimana para ilmuan hanya diperlukan di negeri-negeri yang raja-rajanya ingin menuntut ilmu”


IBN BAITAR Ibn Al Baitar adalah merupakan seorang saintis Islam, ahli botani, ahli farmasi dan ahli perubatan pada Zaman Kegemilangan Islam dan Revolusi Pertanian Arab. Dilahirkan di Bandar Malaga, Andalusia pada akhir abad ke-12, beliau telah menulis sebuah buku yang terkenal bertajuk “Collection of Simple Drug and Food”. Buku tersebut merupakan ensiklopedia farmaseutikal yang menyenaraikan lebih 1400 tumbuh-tumbuhan, makanan dan ubat-ubatan. 

Hasil penulisan beliau yang kedua terpenting adalah Kitab Al-Mugni Fi Al Adawiya Al-Mufradaa, sebuah ensiklopedua perubatan Islam yang menggabungkan ilmu tumbuh-tumbuhan dan digunakan secara meluas untuk merawat pelbagai penyakit, termasuk penyakit yang berkaitan dengan kepala, telinga dan mata. Dalam setiap karya penulisan beliau, beliau menerangkan mengenai tujuan, sukaran dan cara-cara penyediaan dan pengurusan ubat-ubatan.AL KHAWARIZMI Al-khawarizmi adalah seorang ahli matematik Parsi, ahli geografi dan ahli astronomi. Beliau dianggap sebagai ahli matematik yang paling hebat dalam tamadun islam. Beliau memainkan peranan penting dalan pengunaan system pernomboran India, yang kemudiannya dikenali sebagai angka Arab. Beliau juga mencipta algebra, dengan memperkenalkan suatu kaedah untuk memudahkan persamaan. 


Sehingga kini hasil karya tulisan beliau masih kekal dalam bentuk terjemahan bahasa latin abad ke-12 yang dibuat di Sepanyol. Bersama-sama karya Euclid’s Elements yang telah diterjemahkan, karya beliau menjadi asas perkembangan matematik di Al-Andalusia.


AL IDRISI


Al-Idrisi adalah merupakan seorang pengembara, pelukis dan ahli geografi yang terkenal melalui peta dunia yang dicipta untuk Roger, Raja Normal di Sicily. Al-Idrisi juga merupakan penulis The Book of Roger, yang merupakan sebuah buku kajian geografi yang terkenal di seluruh dunia mengenai masyarakat, iklim, sumber dan industri pada masa itu. Maklumat yang terkandung dalam The Book of Roger telah terukir pada planisphere perak, yang merupakan salah satu keajaiban pada zaman tersebut. 

Al-Idrisi menggabungkan pengetahuannya mengenai Afrika, Lautan Hindi dan Timur Jauh yang dikumpukan oleh pedagang Islam, para pengembara serta dan pelayar Norman dan merekodkannya pada peta Islam untuk mewujudkan peta dunia yang paling tepat pada zaman pra-moden.

Tiada ulasan :

Catat Ulasan