Blog Rasmi Perbadanan Putrajaya

Istana Kehakiman, Putrajaya

Tiada ulasan

Kompleks Kehakiman merupakan sebuah mercu tanda baru negara dengan kubah, tiang dan gerbang seni bina Moor. Bangunan ini membawa pengaruh berciri Islam tersebut ke tahap evolusi seterusnya. Hasilnya: wajah kompleks mahkamah baru Malaysia yang unggul dan tidak akan ditelan zaman.

Falsafah reka bentuk Kompleks Kehakiman adalah berasaskan tiga prinsip yang jelas melambangkan sistem perundangan negara: keseimbangan, kesaksamaan dan keruntuhan. Tiga peinsip ini diperlihatkan secara simbolik pada seni binanya.

Kompleks ini, yang terletak di Presint 1 sepanjang Boulevard, merangkumi blok Pentadbiran Utama 5 tingkat dengan bangunan satelit 2 tingkat terletaknya mahkamah. Blok Pentadbiran boleh dikenalpasti dengan kubahnya yang tinggi menandakan bahawa undnag-undang Allah. Sementara itu, deretan tiang kembar dengan junjung muqarnas melambangkan institusi yang menegakkan keadilan untuk semua.

Warna dan tekstur dari sumber tempatan digunakan untuk mewujudkan keharmonian antara pelbagai bahagian bangunan. Muka bangunan, yang sebahagian besarnya berwarna keputihan untuk mencerminkan ketelusan mahkamah, terletak di atas dinding batu diusangkan denganwarna warna gelap bagi melambangkan asas yang kuat dan kukuh. Kekayaan warisan seni hiasan Melayu diperlihatkan pada dinding layar, pediment tingkap dan laluan terbuka, yang dihiasi motif geometri dan bunga tradisional.

Kompleks kehakiman akan terus menjadi latak belakang perarakan dan perayaan negara-peranan yang secara eksklusif dikhaskan untuk kompleks mahkamah Persekutuan sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957.

Tiada ulasan :

Catat Ulasan