Blog Rasmi Perbadanan Putrajaya

Program Pertanian Bandar (Urban Farming)

Tiada ulasan

Program Perintis Usahasama Pintar Inisiatif Pertanian Bandar (Urban Farming) diantara Perbadanan Putrajaya dengan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) serta  penglibatan Koperasi Komuniti Penduduk Putrajaya Berhad dilaksanakan selaras dengan objektif Local Agenda 21 Putrajaya.

Bagi fasa pertama penanaman rock melon, selepas 39 hari ditanam sejak 16 September 2014 tanaman rock melon telah tumbuh dengan subur dan banyak mengeluarkan bunga betina dan bunga jantan. Pada fasa ini juga, peserta diajar menjalankan proses pendebungaan secara manual  dengan memilih bunga jantan yang sihat dan didebungakan dengan bunga betina. Proses ini dijalankan dengan penuh berhati-hati agar hasil tuaian  dapat menghasilkan buah rock melon yang berkualiti tinggi.

Sehingga ke hari ini lebih kurang dari 1300 pendebungaan telah dilakukan. Setiap 500 poly beg tersebut  disyorkan mempunyai 3 putik bunga betina yang akan dipantau untuk menghasilkan buah yang berkualiti baik dan pada hari ke 50 hanya dua buah rock melon terbaik dari setiap pokok akan dipantau sehingga besar mencapai 1.5 kg - 2.3 kg setiap buah. Anggaran hasil tuaian pertama untuk rock melon ini adalah disasasarkan berjumlah 1000 biji. Sehingga kini, buah rock melon telah membesar pada purata 500 - 750 grams seperti gambar yang ditunjukan.

Bagi tanaman chili, selepas 14 hari pemindahan  300 nos ke dalam poly beg, pertumbuhannya semakin cepat dan telah mencapai pada purata ketinggian 800 mm.  Pertumbuhan chili dijangka akan lebih memberangsangkan apabila pokok-pokok tersebut mula berbunga dan proses pendebungaan berlaku selepas mencapai usia 35 hari ditanam. Seramai 15 peserta Kebun Komuniti di persekitaran rumah Kuarters Fasa 4A Presint 8 bergilir-gilir menjalankan penjagaan rapi seperti penjagaan sistem pengairan, kawalan kesihatan pokok dari serangan serangga,  'leaf-mining Moth' dan sebagainya.

Sejumlah 50 orang peserta Kebun Komuniti telah turut serta bagi kelangsungan kerja pertanian bandar di kedua-dua Rumah Hijau ini.

Majlis Pelancaran Pertanian Bandar Putrajaya bagi  projek tanaman cili dan rock melon secara fertigasi dalam Rumah Hijau lindungan hujan yang diusahakan oleh peserta Kebun Komuniti 1, Taman Rimba Desa Presint 9 dan  Kebun  Kominiti Kuarters Fasa 4A, Presint 8 ini dijangka akan di langsungkan pada 26 November 2014.

Tiada ulasan :

Catat Ulasan